Много хора с обичайна височина си задават въпроса, с какъв ръст ще бъде детето им, а много малки хора се питат, дали и техните деца ще бъдат с нисък ръст. Затова, днешната публикация ще я посветим на връзката на ръста на родителите с този на децата им. Ще разгледаме следните два въпроса:

Може ли хора с обичаен ръст да станат родители на дете с нисък ръст?

Да, може. Над 80% от децата с нисък ръст имат родители с обичаен ръст. Повечето от случаите са причинени от спонтанни генетични мутации или промени в яйцеклетката или сперматозоидите преди зачеването. Други заболявания са причинени от гени, наследени от един или и от двамата родители. Независимо от случая, на двама родители с обичаен ръст може да им се роди дете с някаква форма на нисък ръст, като най-вероятната причина е спонтанна мутация.

Все още не е установено с точност какво кара гените да мутират. Изглежда, че мутацията настъпва случайно, непредотвратима е и може да се случи при всяка бременност. В повечето случаи, когато на родители с обичаен ръст им се роди дете с нисък ръст вследствие на спонтанна мутация, в изключително редки случаи може и второто им дете да е ниско.

Могат ли двойките с нисък ръст да станат родители? Какви ще бъдат децата им – с нисък или с обичаен ръст?

Разбира се, че малките хора могат да станат родители, но какъв ще бъде ръстът на децата зависи от диагнозата на родителите. Например, в генома на човек с ахондроплазия има един ген за нисък ръст и един за обичаен. Ако и двамата родители са с ахондроплазия, 25% е вероятността детето да наследи гените за обичаен ръст и всичко при него ще бъде наред. 50% е вероятността детето да наследи от родителите си един ген за нисък и един ген за обичаен ръст и то ще бъде с ахондроплазия, също като родителите си. И накрая остават 25% вероятност за унаследяване на гени за нисък ръст и от двамата родители. Това състояние е известно като двойно доминантен синдром и резултатът винаги е смърт при раждането или малко след това.