За пета поредна година на 25ти октомври организации на хората с нисък ръст от цял свят отбелязват Световния ден на малките хора. Целта е да се насочи вниманието на обществото към проблемите на тази социална група, свързани с достъпната архитектурна среда, здравеопазването, образованието, намирането на подходяща работа и интеграцията й в обществото.

Национална организация „Малки български хора“ също отбеляза този ден. На площад „Гарибалди“ в столицата от 12:00 часа започна „Виж света през прозореца на малкия човек“. С присъствието си ни уважиха известни личности, граждани, представители на различни институции и медии, които отразиха събитието. Състоя се и подписка в подкрепа на проекта ни за изграждането на център за малките хора. Както вече съобщихме, че въпреки препоръките на евродепутата Петър Курумбашев, Национален омбудсман, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за Социално подпомагане, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, сродни организации от Германия и Испания, в последния момент получихме отказ за искания от нас сграден фонд от министър Каракачанов.

В 17:30 имахме уговорена среща с Валери Симеонов – заместник министър-председател и вицепремиер по икономическата и демографската политика, на която да го запознаем с отказа на коалиционния му партньор и да поискаме съдействие за разрешаването на този проблем. За съжаление Валери Симеонов не присъства на срещата, поради спешното му заминаване за пострадалите от наводнението райони в област Бургас и бяхме приети от началника на кабинета му М. Николова и г-жа Христина Христова, съветник по социалната и демографската политика.

Г-жа Христова беше изключително отзивчива. Както винаги, и този път се отнесе с разбиране към проблемите ни, беше твърде изненадана от отказа на министър Каракачанов и обеща да съдейства за бъдещото ръзрешаване на този въпрос. Останахме с впечатлението, че за г-жа Николова срещата беше по-скоро протоколна и досадна, въпреки уверенията й, че ще направи каквото може, тъй като приемаше телефонни обаждани и съобщения и бяхме прекъсвани от служители, които й напомняха за предстоящи срещи.

Надяваме се на бъдеща и ползотворна среща с Валери Симеонов.

Автор: Иван Стоянов