Повечето видове нисък ръст са познати като скелетни дисплазии, които заболявания влияят върху растежа на костите. С други думи, костите на хората с някаква форма на нисък ръст не растат по същия начин както при хората с обичаен ръст. Общо казано, ниският ръст, причинен от скелетни дисплазии, се изразява в непропорционални размери – крайниците са къси в сравнение с останалата част на тялото.

Най-честата причина, водеща до проявата на нисък ръст, е ахондроплазията – генетично заболяване, което се изразява в непропорционално къси ръце и крака. Другите свързани често срещани заболявания, които водят до непропорционално развит ръст са спондилоепифизеална дисплазия конгенита (SEDc), диастрофна дисплазия, псевдоахондроплазия, хипохондроплазия и остеогенезис имперфекта.

Според изследвания и данни, оповестени от Медицинския център „Джон Хопкинс”, честотата на най-често срещаните форми на нисък ръст са като следва:

  1. ахондроплазията – едно на 26 000-40 000 новородени;
  2. спондилоепифизеална дисплазия конгенита (SEDc) – едно на 95 000 новородени;
  3. диастрофна дисплазия – едно на 110 000 новородени.

Пропорционалният нисък ръст – ръцете, краката, тялото и главата, макар и умалени, са в същите пропорции, както при хората с обичаен размер, често е резултат от хормонален недостиг и може да се повлияе медикаментозно. В този случай резултатът е обичайна или близка до обичайната височина. Такова лечение обаче не може да се приложи при хората с непропорционален нисък ръст, известни като скелетни дисплазии.

Въпреки че на ахондроплазията се дължат 70% от случаите на нисък ръст, има над 200 установени вида и някои индивидуални форми, които все още не са получили определена диагноза. Някои от хората с нисък ръст обаче имат заболяване, което не се е срещало досега и се явява неповторимо за тях или тяхното семейство.