От днес, 28 юли до 5 август 2023г., в град Кьолн, Германия стартира провеждането на VIII Световни спортни игри за хора с нисък ръст. Национална организация “Малки български хора“ изпрати двама свои състезатели, които ще бъдат съпроводени от инж. Светослав Чернев – президент на Национална организация “Малки български хора“ и делегат в Световната спортна федерация на малките хора.

Григор Станчев на 20 години от град Габрово ще представи България в световните спортни игри за малки хора в дисциплините плуване, бадминтон и тенис на маса. Гришо плува от 13 години, участвал е в над 10 републикански и международни състезания за хора с увреждания. Той е сребърен медалист в  Международно състезание по адаптирано плуване, кроул 50 м, 21-23.09.2019 г., Сърбия; бронзов медалист в Международно състезание по адаптирано плуване, гръб 50 м, 21-23.09.2019 г., Сърбия; бронзов медалист в Международно състезание по адаптирано плуване, делфин 25 м, 21-23.09.2019 г., Сърбия. Гришо е вписан в Почетната книга на Община Габрово „Дарования и постижения“ през 2020 година за своите спортни заслуги.

Илия Цанков на 18 години от град Монтана ще се състезава в спортовете лека атлетика-бягане, бадминтон, ще се включи и във футбол смесен отбор – Team International. В момента той е ученик в град Монтана и тренира Жиу-Жицу, тренирал е също така Айкидо и Винг-чун.

По време на участието си в спортните игри младежите ще имат възможност да създадат контакти с други младежи с нисък ръст, да общуват и обменят информация свързана със спорта за хора с нисък ръст.

Участниците се прибират в България на 07 август на Т2 в 23:00 часа.

VIII Световни спортни игри за хора с нисък ръст могат да бъдат проследени на живо на следния адрес: https://wdg2023.com/media/live/