Исторически Парк – България (www.ipark.bg) обявява конкурс за най-добра историческа картина на тема „Българската азбука“.

Творци от България и чужбина ще могат да представят чрез произведенията си значението на българската писменост от своята гледна точка. Сюжетът на творбите трябва да обхваща времевия период от създаването на българската азбука (855 – 862 г.) до края на XV-ти век и да отразява разпространението й по света.

В конкурса могат да участват творби, изпълнени с техниките маслени бои на платно, акрил, акварел или графика, с минимален размер на платното 70х100 см. Те трябва да са създадени специално за конкурса и преди това да не са излагани никъде другаде. Картините трябва да бъдат рамкирани и подписани от автора. Заглавието на творбите и кратко описание на сюжета по възможност да бъдат напечатани на картон или друг твърд материал.

Картините трябва да бъдат предоставени в оригинал в Исторически парк до 20.04.2021 г.. Препоръчваме ви предварително да се свържете с нас, за да очакваме Вашите творби и да следим за тяхното доставяне в обявения срок. Желателно е също така да ги застраховате.

Картините ще бъдат изложени от 01.05. до 31.05.2021 г. в галерията на парка, а резултатите ще бъдат обявени на 24ти май 2021 г.

За победителите в конурса са предвидени парични награди, както следва:

– първо място 10 000 лева (5 000 евро),

– второ място 3 000 лева (1 500 евро),

– трето място 2 000 лева (1 000 евро).

Първите три картини остават собственост на Исторически парк, а всички останали ще бъдат върнати на собствениците им или закупени от желаещи посетители на договорена цена между художника и купувача.

Оценките на творбите ще бъдат от посетители на сайта, посетители на място в парка и екип от професионалисти. Оценката се взема 50 на 50 от посетители и жури.

Още за конкурса можете да прочетете тук:

https://ipark.bg/bg-BG/Events/Details/74/izlozhba-konkurs-istoricheska-zhivopis

Моля, запознайте се с регламента на конкурса, като последвате връзката:

https://ipark.bg/bg-BG/GeneralTerms/Details/613/reglament-konkurs

 

При възникнали въпроси може да се свържете с Иван Стоянов на имейл ivan.stoyanov@ipark.bg